Kulak enfeksiyonlarının komplikasyonları günümüzde antibiyotik kullanımı ile birlikte nadiren görülmektededir. Ancak hala önemini korumakta ve bazen ölümcül komplikasyonlar görülebilmektedir. Kulak enfeksiyonlarının neden olduğu başlıca komplikasyonlar şunlardır:
- Akut mastoidit: enfeksiyonun mastoid kemiği tutması sonucunda kulak arkasında ağrı, hassasiyet, kulakta akıntı ve ateş ile karakterizedir. Öncelikle sistemik antibiyotik tedavisi uygulanması ve antibiyotikle enfeksiyon soğutulduktan sonra enfeksiyonun cerrahi olarak temizlenmesi gerekir. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek daha ciddi komplikasyonlar oluşmasına neden olur.
- Subperiosteal abse: genellikle mastoidite bağlı iltihabın kulak kemiği dışına çıkarak periost altında abseleşme yapması durumudur. Absenin cerrahi olarak boşaltılması ve sistemik antibiyotik kullanımı gerektirir.
- Yüz felci: yüz siniri kulak içerisinden geçmektedir. Bu nedenle kulak enfeksiyonları sırasında yüz felci görülebilir.
- Labirentit: enfeksiyonun iç kulağı tutmasıdır. Hastalarda şiddetli baş dönmesi ve işitme kaybı gelişir. İşitme kaybı genellikle kalıcı olur.
- Lateral sinüs trombozu: beyin içindeki ana toplardamarlardan biris olan lateral sinüsün kulak enfeksiyonu neticesinde tromboze olmasıdır. Hastalarda kafa içi basıncın artmasına bağlı şiddetli baş ağrısı, görme problemi izlenebilir. Hastalarda bacaklı ateş denilen yüksek ateş izlenir. Tedavi edilmezse menejit ve beyin absesi ile sonuçlanır.
- Menenjit: kulak enfeksiyonlarının neticesi sonrasında hastalarda menenjit gelişebilir. Menenjit beyin zarlarının iltihabıdır. Hastaların hastaneye yatırılarak acil alarak tedavi edilmesi gerekir. Aksi taktirde ölümcül olabilir.
- Beyin absesi: kulak enfeksiyonlarının en korkulan komplikasyonlarından biridir. Tüm tedavilere rağmen hala ölümcül olabilmektedir. Absenin ve enfeksiyon odağının cerrahi olarak temizlenmesi gerekir.